Tuesday 22 February 2011

resepi sambal udang meletop

Bahan-bahan:

400 g udang
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cawan air
Asam jawa
Sos cili
Halia
15 cili kering
2 sudu kecil gula
Garam secukup rasa
Minyak masak


Cara memasak :

1. Sediakan bahan-bahan.Rendam cili kering selama 10 minit dan basuh udang dengan bersih.
2. Hancurkan bawang merah dan bawang putih bersama halia ke dalam mesin pengisar.
3. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan yang telah dikisar.
4. Gaulkan sambal yang ditumis berterusan kemudian masukkan asam jawa.
    Gaul lauk dengan sebati dan masukkan gula seterusnya garam dan sos cili secukupnya.
5. Apabila sambal kelihatan pekat dan masak,masukkan pula udang.Tuang air ke dalam sambal untuk menambahkan kuah dan.
6. Sambal udang siap dihidang apabila lauk sudah menggelegak.

No comments:

Post a Comment